Asbest in beglazingskitten en stopverf

Vakkundig en gecertificeerde saneerders

Asbest is in het verleden veel toegepast in de bouw. Ook waar u het niet altijd kunt zien, bijvoorbeeld rond kozijnen. Daarbij is er dan ook vaak asbest toegepast in kit of stopverf.

Bij de asbestinventarisaties zien onze saneerders vaak dat de kit of stopverf waar het asbest in zitten veelal wit, grijs of geel van kleur is. In sommige gevallen ook groen. Het asbest is in deze gevallen vaak hechtgebonden en de concentratie is veelal laag. Asbest werd dan gebruikt in kit en kunststof om het materiaal sterker te maken. In de hechtgebonden toestand is de asbesthoudende kit niet schadelijk voor uw gezondheid. Als de vezels vrijkomen door bijvoorbeeld uithakken, branden of uitfrezen van de kitten, dan kan dit wèl gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

 

Hoe herkent u asbest in kitten?

Het is geen eenvoudige klus om asbest in kitten te herkennen. Over het algemeen kunnen we stellen dat asbestverdachte kitten vaak hard en droog zijn. De kleur verschilt nog wel eens omdat hier vaak overheen wordt geschilderd. Dit maakt het voor een leek nog moeilijker de asbesthoudende kit te herkennen. De flexibele siliconen kitten bevatten geen asbest.

Is de kit asbestverdacht? Dan moet een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf een asbestinventarisatie uitvoeren. Het materiaal moet dan door een RvA-geaccrediteerd labotorium onderzocht worden. Dan is het wachten op de resultaten van het monsteronderzoek, in die tussentijd mag er niet worden verder gewerkt aan de kozijnen.

Is er geen asbest aangetroffen in de kit? Dan mag u de kit gewoon op de normale manier verwijderen. Als er wel asbest is aangetroffen, dan wordt het asbest in een risicoklasse ingedeeld (1, 2 of 2A).

De specialisten van Dekker Groep

Wij begrijpen dat het inschatten van een asbestverdachte kit niet makkelijk is, vandaar dat onze specialisten graag bij u langskomen voor een asbestinventarisatie. Dan weet u precies waar u aan toe bent en weet u zeker dat uw asbest op een professionele manier wordt verwijderd.


Heeft u vragen over asbest in kitten of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan online een vrijblijvende offerte aan